Sadnice lešnika

SADNICE LEŠNIKA

Na stranici su opisane neke sorte dok u ponudi imamo više sorti. Trudićemo se da opišemo sve sorte iz naše ponude. Za više informacija nas pozovite.

Rimski

Ima vrlo bujno stablo. Iako je grm, raste uspravno. Formira malo izdanaka. Plodovi su teški oko 3,12 g. okruglastog oblika, malo izduženi, dimenzija 20x20x32 mm. Zajedno su do 3 ploda. Omotač je ravan sa vrhom ploda, sastavljen od dva lista koji se pilasto po obodu završavaju. Sazreli plodovi lako iz nje ispadaju.

Halski Džin

Sazreva sredinom avgusta. Plod je krupan i malo pljosnat. Jezgro dobro ispunjava ljusku, slatkog je i prijatnog ukusa. Kasno cveta a dobro ga oprašuju Istarski dugi i Rimski. Žbun je snažan i visok.

Enis

Plodovi lako ispadaju iz ljuske pri tresenju. Spada u rodne sorte iako ne radja u grozdovima jer je veoma krupan. Ovo je najkrupnija sorta lesnik, oko 4.7g. Dobri oprašivači su mu: Halski dzin, Contorta, Purpurea maxima.

Istarski dugi

Sorta postala odabiranjem iz prirodne populacije leske sa područja Istre. Sazreva srednje rano, u prvoj polovini septembra. Žbun je srednje bujan do bujan i razgranat.

Tonda Đentila Romana

Sazreva u prvoj polovini septembra i dobro se prilagođava različitim uslovima sredine. Žbun je srednje bujan, a cveta od sredine januara do sredine februara i homogena je sorta.

Tonda Đentila De La Lange

Italijanska rana sorta. Dobri oprašivači za ovu sortu su: Halski džin, Cosford. Zri rano, kod nas u avgustu. Plodovi su veoma lepi. U grupi ima po 3 ploda prosečno i jezgro je veoma ukusno.